Bij nacht en ontij fiets ik, na een onverwacht biertje in de stad, naar huis. Ik heb er flink de gang in, want ik ontbeer een jas en het druppelt.

Gerucht bij het station. Mijn nieuwsgierigheid wint het van de slaap en ik draai om. Toch maar even kijken. Oh ja, de ontmanteling van een gedeelte van de loopbrug. Het ding staat strak in de lampen en twee enorme kranen draaien op volle toeren. Stoere mannen met helmen en portofoons. Ik heb steeds minder slaap.

De grootste kranen van Nederland
Ik praat met een eenzame toeschouwer. Hij blijkt vroeger hetzelfde werk gedaan te hebben en blijft de hele nacht kijken. Hij legt me uit wat er gebeurt. Vertelt dat deze werkzaamheden alleen ’s nachts kunnen, als er geen treinen rijden. Dat één van de kranen de grootste van Nederland is en dat er volop berekeningen gemaakt zijn. Zodat de situatie veilig is en de kranen bijvoorbeeld niet om kunnen vallen door instabiele grond. Dat gebeurt, zo weten we.

Loopbrug NS 13
Mannen ’s nachts aan het werk bij de loopbrug (foto Renske Schut)

“Alles goed, schat?”
Ik waag me wat verder het toch wel donkere terrein op. “Alles goed, schat?” klinkt het vanuit een voor mij zo goed als onzichtbare cabine. Ik schrik. Hij lacht. Ik vloek. Ik lach. Een van de stoere helden weet me te vertellen dat het niet lang zal duren, voordat de loopbrug los is. Ik besluit te blijven kijken. Om 1.37 uur is het zover. Het is een indrukwekkend gezicht, als het gevaarte loskomt. Heel rustig brengen de kraanmachinisten het ding daar waar het moet zijn. De rest van de nacht wordt het brok ijzer ontmanteld. Ik vind het mooi geweest. Ik zeg de heren goedenacht. Huiswaarts.

Previous post

Het is prijs bij ijs van Het Kwartier

Next post

De InBreda bucket list

The Author

Renske Schut

Renske Schut

Renske Schut is tekstschrijver│fotograaf in het Bredase. Na vele omzwervingen keerde ze terug naar ‘haar’ stad en streek neer in Booming Belcrum. Naast haar werk in het bedrijfsleven, vindt ze het heerlijk om haar voorliefde voor human interest, ‘de straat’ en cultuur te kunnen delen.