Op 1 mei 1855 kreeg Breda zijn eerste spoorverbinding, met België. Pas acht jaar later kon je ook verder reizen richting Tilburg. En het zou nog eens achttien jaar duren voor je, in 1872, met de trein over de Moerdijkbrug op het Hollandse netwerk door kon treinen.

In eerste instantie lag de vesting in de weg. Het spoor hield op bij de huidige Etnastraat. Het zorgde gelijk voor een flinke afname in werkgelegenheid voor de vrachtpaardenkarren en -schepen.

Het eerste Bredase treinstation
Pas toen de Nederlandse Staat tot het inzicht kwam dat spoorvervoer belangrijk was voor de natie en niet alleen voor enkele ondernemers kwam er, in 1863, een station van de Staatsspoorwegen op de locatie van het bolwerk Coehoorn. Omdat toen de vesting nog niet was afgebroken moet het een mooi gezicht zijn geweest om vlak langs en soms ook over de verdedigingswerken te rijden.

Omdat het in de ‘verboden kring’ rond de vesting lag moest het snel kunnen worden afgebroken. Daarom was het van hout gemaakt.

In een half uur naar Tilburg
Er stopten in 1863 zes treinen per dag en je was in 30 minuten in Tilburg. Nu doe je dat in de helft van de tijd. Volgens ProRail wordt met het nieuwe station straks een aantal van zestien treinen per uur gehaald. En wist je trouwens dat Breda het station is waar de meeste goederentreinen doorheen rijden? 14.000 op jaarbasis, Amsterdam b.v. 6.000 (bron: CBS).

Spoorweghistorie
Nog veel meer info is te vinden in ‘Beter laat dan nooit, 150 jaar spoorwegen in en om Breda’ door Marius Broos. Een uitgave van de Gemeente Breda uit 2005.

Previous post

De beste Pata Negra ter wereld

Next post

Breda weetje: Kiekeboe

The Author

Jörgen Janssens

Jörgen Janssens

Als rasechte Bredase fotograaf en maker van (jubileum) boeken, bezoekt Jörgen uiteenlopende evenementen en bedrijven. Daar legt hij de stad en omgeving in al haar schoonheid en bedrijvigheid vast.