Ik kom nog eens ergens. Er werd me laatst gevraagd mee te denken over een fotografisch probleem: een muur vastleggen met beperkte ruimte en onder moeilijke lichtomstandigheden. Het bleek te gaan om een bijzondere muur. Namelijk een deel van de fundamenten van de Tolbrugpoort.

Oude stadspoort
Deze poort is waarschijnlijk van eind dertiende eeuw en is daarmee het oudste zichtbare stuk stad. Zichtbaar is hier betrekkelijk omdat het zich in de kelder van ‘De Trapkes’ bevindt, maar het is niet begraven. Er wordt onderzoek gedaan naar deze poort. En daarbij zijn verrassende dingen aan het licht gekomen die het verhaal over het ontstaan van de stad beïnvloeden. Die zal ik, als het onderzoek wat verder gevorderd is, natuurlijk ook hier toelichten.

De Gasthuispoort was waarschijnlijk de oudste stadspoort die we hadden met de Tolbrugpoort als goede tweede.

Kijkje in het verre verleden
Wat zie je op de foto? Links is de muur naar de haven. De witte muur is de ronde (rechter-) poorttoren maar de witte stenen zijn een latere toevoeging. Onderaan zie je de donkere ‘plint’ van de toren. Het water liep dus waar nu de vloer ligt. Omdat de Mark eb en vloed kende, liep het bij hoog water ongeveer tot onder de plint (en erover als men pech had). Het rode muurtje is een ‘moderne’ en erachter werden kolen opgeslagen. Door het gat in de witte muur kijk je op de originele stenen van de toren.

Je kijkt dan dus ongeveer zo’n 725 jaar terug in de tijd.

Voor wie het weten wil: Het probleem is opgelost met een mozaïek.

Previous post

There is no more story.

Next post

Testbericht

The Author

Jörgen Janssens

Jörgen Janssens

Als rasechte Bredase fotograaf en maker van (jubileum) boeken, bezoekt Jörgen uiteenlopende evenementen en bedrijven. Daar legt hij de stad en omgeving in al haar schoonheid en bedrijvigheid vast.