Eind jaren ’60 en begin jaren ’70 verdwenen veel kerken in het centrum uit het straatbeeld. De Maria Hemelvaartkerk uit 1890 (waar nu de Houtmarktpassage is) verdween in 1967, De Josephkerk (1898, Oranjesingel) in 1976, De Barbarakathedraal (1869, Prinsenkade) in 1969, De Theresiakerk (1926, Tramsingel) in 1973 om er maar een paar te noemen.

Kerken afgebroken
Al deze kerken zijn gebouwd nadat de vesting was opgeheven. En allemaal zijn ze weer binnen 100 jaar verdwenen. Vooruitgang der stad was in de jaren ’70 duidelijk belangrijk voor de gemeente. Nu wordt de oplossing gelukkig vaker in herontwikkeling gezocht.

De Kleine Kerk
Oude 16e en 17e eeuwse prenten van de stad laten eigenlijk ook niet heel veel torens zien. Naast de Grote Kerk zie je vaak die van de Waalse Kerk, het Catharinaklooster en de Markendaalse Kerk.

Die laatste was een oude middeleeuwse kerk en werd, met een knipoog naar de Grote Kerk, de ‘Kleine Kerk’ genoemd. Al in 1849 wegens verval afgebroken stond ze aan de Prinsenkade waar later, in de buurt, de Barbarakathedraal gebouwd werd.

Veel meer hoge torens waren er niet. Je zag meer molens op de wallen. De toren van de St. Antonius Kathedraal in de St. Janstraat is bijvoorbeeld ook ‘pas’ uit 1836.

Huis Assendelft
Het torentje op de foto, waarachter de Grote Kerk zich lijkt te verstoppen, is die van Huis Assendelft in de Nieuwstraat. Niet hoog genoeg voor de meeste prenten om duidelijk zichtbaar te zijn maar ondertussen één van de schatten van de stad.

Previous post

Breda‬ weetje: De 7650 op weg naar Kruikenstad

Next post

Carnaval deel 2: het toetje

The Author

Jörgen Janssens

Jörgen Janssens

Als rasechte Bredase fotograaf en maker van (jubileum) boeken, bezoekt Jörgen uiteenlopende evenementen en bedrijven. Daar legt hij de stad en omgeving in al haar schoonheid en bedrijvigheid vast.