Dat het voor mij niet op de route ligt is de enige reden dat ik, als ontzettende ijsliefhebber, nog nooit bij Brasserie-IJssalon Het Kwartier ben geweest. Tijd om hier eens verandering in te brengen en te kijken wat ik de afgelopen twee jaar heb gemist.

A ls ik ’s ochtends via het zonnige terras binnenkom in Het Kwartier is eigenaresse Josien van den Engh druk bezig met het maken van ijs. Dagelijks wordt het vers door haar bereid. Alleen al van de aanblik van de vitrine met alle soorten ijs, die er fantastisch uitzien, word ik vrolijk.

Twee jaar geleden startte zij, samen met haar man, Het Kwartier op het dr. Struyckenplein in Breda. Het idee voor een eigen zaak is in Zwitserland ontstaan in een klein restaurantje waar zij regelmatig kwam. Hier at ze graag het lokale gerecht ‘kip in het mandje’, wat nu op haar eigen kaart staat en waarvoor de kruiden door dit Zwitserse restaurant worden aangeleverd.

Winnaar ijsstrijd
Uit alles wat Josien vertelt blijkt haar enthousiasme en gedrevenheid voor ijs: ‘IJs is zo’n leuk product, je hebt altijd te maken met blije mensen’. Ze wilde wat exclusiever ijs en besloot zelf ijs te leren maken. Hoewel zij hier bescheiden over praat, blijkt ze hier hartstikke goed in te zijn. In 2015 werd Het Kwartier namelijk winnaar van de BN De Stem ijsstrijd, waar 34 ijssalons aan hebben meegedaan.

IJs is zo’n leuk product, je hebt altijd te maken met blije mensen.

Dat er een heuse straat-ijs-app in het leven is geroepen in de buurt, waar massaal bestellingen op doorgegeven worden, bevestigt dit succes nog maar eens. Wat ik als klant fantastisch vind is de ijsproeverij: 17 kleine bolletjes ijs om te delen met verschillende mensen of natuurlijk voor de grote ijsliefhebber die niet kan kiezen. Naast een basis aan verschillende smaken zijn er ook wisselende soorten ijs. Als klant kun je doorgeven welke smaak je graag zou willen en dan wordt dit gemaakt. Zo draait Josien haar hand niet voor om voor het bedenken van een recept voor bijvoorbeeld avocado-, gember- kiwi- of muntijs.

Geheime plannen
Mocht je nu niet van ijs houden, wat ik me niet kan voorstellen, dan kun je bij Het Kwartier ook terecht voor een kopje koffie, lunch, diner, high tea, high wine of een borrel. Ook is het mogelijk de brasserie af te huren voor een feestje. Wat Josien betreft kan alles. Er zijn trouwens plannen voor meer bijzondere dingen met ijs. Wat precies? Dat is nog strikt geheim en zullen we vanzelf gaan zien. Ik ben benieuwd.

Om de proef op de som te nemen, wil ik dit prijswinnende ijs natuurlijk proeven. Caramel met zeezout, yoghurt-kers, lemon pie, brownie, koekie caramel, cassis, meloen, citroen, banaan, koekie cream, kaneel, after eight, het houdt niet op. Wat een heerlijke, pure smaken. Dit is echt genieten.

Ik weet wel waar ik voortaan voor omrij!

Previous post

Waar de kathedraal van Breda is? Nou eh...

Next post

Bij nacht en ontij...

The Author

Sandra Baggerman

Sandra Baggerman