Wat doe je als jonge moeder, wanneer je na de geboorte van je tweede kind slapeloze nachten hebt? Dan ga je schrijven. Gewoon voor de lol. Tot je het andere mensen laat lezen en zij zeggen dat het heel goed is.

Hiermee is de basis voor Onder water gelegd. De debuutroman van Linda Jansen uit Breda. Wat zij niet had durven dromen, gebeurde. Aan alle kanten werd ‘Onder water’ zo enthousiast ontvangen dat zij de opdracht kreeg snel een vervolg te schrijven. Dat kwam er, en wel in de vorm van Boven water.

Een wijntje drinken bij Moeke of Oncle Jean is nooit meer hetzelfde als je deze boeken gelezen hebt.

Echte locaties
Beide boeken spelen zich af in het mooie Ginneken, waarin heel wat wordt afgeborreld in de lokale kroegen. Een wijntje drinken bij Moeke of Oncle Jean is nooit meer hetzelfde als je deze boeken gelezen hebt. En mocht u een bekende tegenkomen bij Hotel de Keyser, dan hebt u daar vanaf dat moment direct uw bedenkingen bij.

En waarom ‘t Ginneken? Linda kwam hier altijd al graag, ze houdt van de sfeer. ‘t Ginneken heeft de naam het Amsterdam-Zuid van Breda te zijn, waarin zij veel mogelijkheden voor een verhaal zag.

Uiterlijke schijn
Aan een drankje op het terras bij de Ginnekenmarkt (die ook regelmatig voorbijkomt in haar boek) heeft Linda flink wat inspiratie opgedaan, kijkend naar de mensen om haar heen. Gecombineerd met een levendige fantasie en natuurlijk schrijftalent, ontstonden haar personages. Tom en Liz die het perfecte leventje lijken te hebben in hun riante herenhuis.

Dubbellevens, vriendschappen en relaties die niet zijn wat het lijkt, spannende seksscènes, gecombineerd met de nodige prosecco’s en goede wijnen, maken dat je voortdurend wilweten hoe het verder gaat.

En hoe de Ginnekenaren zelf reageren op hun wijk als decor voor ‘Onder Water’ en ‘Boven Water’? Ze vinden het geweldig. En terecht!

Goed nieuws
Hoewel lezers vragen om een vervolg op Boven Water, zal het hoogstwaarschijnlijk geen trilogie gaan worden. Maar niet getreurd. Het is nog pril, maar Linda heeft een start gemaakt met een nieuw boek. De locatie moet nog bepaald worden, dus wie weet een andere wijk van Breda?

De boeken van Linda Jansen zijn verkrijgbaar in iedere boekhandel. “Leuk voor op vakantie!”, vult Linda lachend aan. Nog steeds kan ze het moeilijk geloven dat zij van de ene signeersessie naar de andere rijdt, geïnterviewd wordt door allerlei bladen en alleen maar positieve recensies krijgt.

Meer van Linda Jansen 
In de editie van 29 juli van VROUW Magazine, wat altijd op vrijdag bij de Telegraaf zit, staat een winactie om een boek van Linda te winnen.

Verder kunt u Linda ontmoeten op de Manuscripta in Amsterdam op 3 september, de jaarlijkse aftrap van het nieuwe boekenseizoen.

Previous post

111-jaar oude drogisterij is winkel en museum ineen

Next post

Imposant bouwwerk verrijst als voorbode voor het nieuwe Amphia

The Author

Sandra Baggerman

Sandra Baggerman