Een felblauwe hemel en een flauw windje, het zijn de ideale condities voor hobbyist Richard van Pixel. We ontmoeten hem op het Nonnenveld achter het Chassé Theater. In zijn hand een grote zwarte koffer met daarin de Phantom 3.

Richard van Pixel is dronevlieger. Hij doet het voor de hobby. Hoewel op Facebook ook wel bekend als Flying Pixels Photography is dat niet zijn bedrijf, benadrukt Richard. Dat heeft mede te maken met een wirwar aan wetten en regelgeving rondom drones.

Boven 400 meter zit je in het gecontroleerde luchtruim.

Maximale hoogte
Maar ook voor hobbyvliegers gelden regels. “Boven 400 meter zit je in het gecontroleerde luchtruim. Als je bij een vereniging bent aangesloten, mag je tot 300 meter vliegen. En als hobbyist tot 120 meter.”

Prachtige foto’s
Voor Van Pixel is het voorlopig hoog zat. Op 120 meter zijn prachtige foto’s te maken, zo blijkt. De dronevlieger schiet graag plaatjes van forten, waterlinies en vestingsteden. En plaatst ze vervolgens op fora. “Puur op vrijwillige basis.” Maar ook de vakantie naar Aruba was een dankbaar onderwerp voor zijn dronecamera.

Phantom 3
Terug naar het Chassépark, waar wij een demonstratie krijgen van de Phantom 3. De opvolger van, inderdaad, de Phantom 2. Drones volgen elkaar in rap tempo op. Het zijn wat dat betreft net smartphones. De Phantom 3 kostte Van Pixel bij aanschaf zo’n 1100 euro, tel daarbij een tablet op, en voor 1300 ben je klaar om te vliegen.

Eenvoudige besturing
Een drone besturen blijkt kinderspel. Soepel laat Van Pixel zijn Phantom 3 opstijgen. Even gecontroleerd maakt het speeltuig zijwaartse bewegingen. Op zijn tablet ziet hij beelden van de camera. Vanaf de grond is de vlieghoogte lastig in te schatten. “Hoe hoog is dit? Een meter of dertig, veertig?”, vragen we. “We zitten nu op zestien meter”, leest Van Pixel van zijn scherm.

Het uitzicht is dan prachtig, maar je ziet je drone niet meer.

Vijf keer zo hoog als de Grote Kerk
De Phantom 3 vliegt met gemak tot 500 meter. Hoger dan bijvoorbeeld het Empire State Building en grofweg vijfmaal zo hoog als de Grote Kerk. “Het uitzicht is dan prachtig, maar je ziet je drone niet meer. Besturen gaat dan puur op basis van de beelden op de tablet.” Ondertussen draait Van Pixel zijn camera richting de parkappartementen om een paar fraaie beelden te schieten.

Drones niet alleen ‘vliegende gevaartes’
Luchtfoto’s schieten is slechts één van de vele toepassingen van drones. Vaak komen ze negatief in het nieuws, weet ook Van Pixel. Dat terwijl de vliegobjecten vooral voor goede doeleinden worden ingezet. Zoals voor hulpdiensten. De brandweer kan drones gebruiken voor branddetectie en ambulancediensten voor het redden van mensenlevens (drones als AED). En waar vroeger vliegtuigen, hoogwerkers of zelfs luchtbalonnen werden ingezet voor prachtige filmbeelden, maken drones de beleving nog intenser.

Zie ook: Subtropische beelden? Dit is toch echt Breda

Previous post

10 vragen die jouw Breda-kennis op de proef stellen

Next post

Subtropische beelden? Dit is toch echt Breda

The Author

Bouke Tuit

Bouke Tuit

Bouke's roots liggen in de Achterhoek. Het land van høken, Normaal en de Zwarte Cross. Maar als import-Bredanaar houdt hij van de stad alsof hij er geboren is. Al dertien jaar lang ontdekt hij iedere straat, steeg, buurt en menig kroeg. Bouke is bedenker en oprichter van stadsblog InBreda.