Je kan er donder op zeggen dat, wanneer je willekeurige voorbijgangers in Breda de weg vraagt naar de kathedraal, een grote groep je blijmoedig naar de Grote Kerk op de Markt verwijst. Een minder grote groep zal je wat glazig aankijken. Zal zich eens achter de oren krabben en in vertwijfeling achterblijven, terwijl jij op weg gaat naar diezelfde witte kolos.

Slechts een enkeling weet waar je écht moet zijn. De Heilige Antoniuskathedraal is te vinden in het centrum aan de St. Janstraat en is in 1837 naar ontwerp van Piet Huysers gebouwd. De kerk is opgetrokken in de neoclassicistische stijl. In 1853 werd de kerk de eerste kathedraal van het bisdom Breda. Later werd de kathedrale zetel verplaatst. In 2001 is de kerk echter opnieuw als kathedraal aangewezen. Dat je het weet.

Colosseum
Mocht je geïnteresseerd zijn in bouwkunst, dan is het wellicht leuk om te weten dat architect Huysers zich liet inspireren door het Colosseum in Rome, niet het minste amfitheater. De kerk laat per bouwlaag een klassieke rangorde zien, met op de begane grond eenvoudige Dorische zuilen, op de eerste verdieping Ionische en op de tweede Corinthische. De plattegrond van de kerk is afgeleid van de Romeinse basilica. De kerk heeft een middenschip, twee zijbeuken en een afsluitende absis.

Zolder
Er is ook een zolder. Deze is niet toegankelijk voor het publiek, maar wel voor ondergetekende om van daaruit foto’s te kunnen maken. De weg omhoog is donker en bijzonder smal en daarom niet zonder gevaar. Schietgebedje gedaan, maar het was de adrenaline waard. Een indrukwekkend schouwspel.

Liefdesperikelen en zoekopdrachten
De kerk is overigens vernoemd naar Antonius van Padua. Hij is patroon van geliefden en van verloren zaken. Er worden ter plekke dus nogal eens kaarsen gebrand door de wanhopigen onder ons, vooral bij liefdesperikelen of wanneer het gaat over kwijtgespeelde items. Mocht je het altaar van de H. Antonius niet kunnen vinden: hij wordt bijna altijd afgebeeld als baardloze jongeman in een Franciscaans gewaad met een boek en een kruis, soms met een monstrans, een vis of een ezel en later vooral met een lelietak (symbool van zijn zuiverheid) en het Jezuskind op zijn arm. Ook in de kathedraal.

De kathedraal is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur, afhankelijk van voldoende vrijwilligers. Op deze tijden kun je alle kunstschatten aanschouwen of je persoonlijk wenden tot de Heilige Antonius.

Previous post

Breda misschien wel de belangrijkste Nassaustad

Next post

Het is prijs bij ijs van Het Kwartier

The Author

Renske Schut

Renske Schut

Renske Schut is tekstschrijver│fotograaf in het Bredase. Na vele omzwervingen keerde ze terug naar ‘haar’ stad en streek neer in Booming Belcrum. Naast haar werk in het bedrijfsleven, vindt ze het heerlijk om haar voorliefde voor human interest, ‘de straat’ en cultuur te kunnen delen.