‘Te midden van de paarse heide’, de woorden van het Bredase volkslied galmen door ons hoofd terwijl we de prachtige kleuren van de Galderse Heide in ons opnemen. Wandelen door het Mastbos was al bepaald geen straf, het vlonderpad maakt de natuurwandeling extra aangenaam. 

Het was begin dit jaar dat meerdere partijen samen de aanleg van het vlonderpad realiseerden. Over de Galderse Heide wandelen, is een natuurbelevenis op zich en een wens van velen. Maar planten als de Klokjesgentiaan zijn zeldzaam. En ook de Heikikker heeft zijn rust en ruimte nodig.

Een vlonder bood uitkomst. Iedereen kan nu genieten van het moois dat de natuur te bieden heeft, zonder deze te schaden. ‘Maar blijf wel op de vlonder’, is het vriendelijke verzoek vanuit Staatsbosbeheer.

bouw-vlonderpad (foto Kees van Gils)

Ieder seizoen zijn eigen charme
Met de heideplanten vol in bloei, is het een prachtig gezicht. De vennetjes maken het af. Dit decor leent zich eigenlijk voor alle jaargetijden. Ook in de winter geeft het gebied een prachtig mystiek beeld. Een aanrader voor natuurmensen en een paradijs voor fotografen.

Hoe kom je bij het vlonderpad?
Het was even zoeken, maar op de Galderseweg sla je af naar de Verlengde Langedreef, dan vind je het pad vanzelf.

Previous post

Breda Centraal is meer dan een station

Next post

7 tips om je hoofd koel te houden in Breda

The Author

Bouke Tuit

Bouke Tuit

Bouke's roots liggen in de Achterhoek. Het land van høken, Normaal en de Zwarte Cross. Maar als import-Bredanaar houdt hij van de stad alsof hij er geboren is. Al dertien jaar lang ontdekt hij iedere straat, steeg, buurt en menig kroeg. Bouke is bedenker en oprichter van stadsblog InBreda.