De geur van munt, mest en melisse aan de Bredase Kruidenakker
Bouke Tuit

3 juli 2016

Het is wat onorthodox wellicht, eerst een begraafplaats oversteken voor je op de plek van bestemming aankomt. Maar het loont zeer de moeite voor wie van stadslandbouw houdt. Achter begraafpark Zuylen ligt namelijk de Bredase Kruidenakker.

Bredase muntthee, het klinkt alleen al leuk. En hoewel Bredase muntthee waarschijnlijk in smaak niet veel zal verschillen van andere munttheeën, is dat meteen de reden dat lekkers niet altijd van ver hoeft te komen. Dat vinden ze ook bij stadslandbouwproject de Bredase Kruidenakker. Een braakliggend stuk grond in Princenhage dat verbouwd is tot een heuse kruidentuin.

Kruiden voor Bredase horeca en consument
Naast enorme bossen munt tiert de basilicum er welig. Zowel de groene als de rode. Maar ook citroenmelisse, tijm, rozemarijn, koriander, Oost-Indische kers en chilipeper zijn er ontsproten. De kruiden vinden hun weg naar verschillende Bredase horeca zoals cateringbedrijf Ravanello en biologisch restaurant LOFF. Zo konden bezoekers van het vorige maand georganiseerde Pannen op ‘t dak genieten van kruiden uit hun eigen stad. Volgend seizoen komen de producten volledig beschikbaar voor particulieren.

Trainingen in de buitenlucht
Inmiddels bevalt het buitenleven de initiatiefnemers zo goed, dat er meer ideeën zijn ontstaan. “Zo zijn er plannen voor een Stilte Akker, in sfeer passend bij het naastgelegen begraafpark, een Bloemenakker, een plukveld vol met bloemen voor een vers veldboeket en tot slot wordt de plek gebruikt voor trainingen in de buitenlucht, georganiseerd door Graafwerk“, vertelt de website.

Bredase Akkers
“Dit totale programma heeft de naam Bredase Akkers gekregen. Naast deze ‘akkers’ wordt gewerkt aan periodieke theeschenkerijmiddagen of relevante workshops. Kortom niet alleen de kruiden, maar ook de ideeën voor het gebruik van de locatie groeien.”

Waar?
Wie de Bredase Kruidenakker eens wil bezoeken, die gaat door de ingang van Zuylen (Haagweg 332) en volgt de bordjes. Iedereen is er welkom, zo lang je maar met respect omgaat met alles wat groeit en bloeit.

Pin It on Pinterest

Share This