Hoe speciaalbier de maandagavond in Breda veranderde
Bouke Tuit

1 november 2016

Jaren terug haalde het de kranten; de maandagavond was ‘doods’ in Breda. Weinig te beleven in het centrum op die eerste werkdag. De journalist in kwestie was toen hoogstwaarschijnlijk niet verder gekomen dan de Grote Markt. Want ook op die doorgaans rustige maandagavond is er altijd één plek waar je als bourgondiër op kunt vertrouwen.

Studio Dependance aan de Havermarkt heeft wat dat betreft een naam hoog te houden. De naam dat er altijd wel iets te beleven valt. “Maar dat gaat niet zomaar”, weet eigenaar Jeroen Hersbach. Hij en zijn team spannen zich daar keihard voor in. Het is de kunst om iedere keer iets te bedenken waar de mensen voor warmlopen, blijkt uit zijn woorden.

Maandelijks speciaalbierevenement
Zo ook de uiterst succesvolle speciaalbieravond. Nu is speciaalbier toch al enige tijd hot, maar de speciaalbieravond in de Dependance blijkt een knaller. Op een gegeven moment werd besloten om het terras met lange tafels en banken uit te rusten om alle mensen kwijt te kunnen. Sinds afgelopen zomer is de speciaalbieravond zelfs veranderd in een XXL versie waarbij mensen naast de Dependance ook bij Proost terecht kunnen.

Iedere maand nieuwe bieren op de kaart
Om het voor de gasten spannend te houden, zorgen Hersbach en zijn team dat er iedere maand nieuwe bieren te ontdekken vallen. Inmiddels staan er een slordige 150 op de kaart. Daarbij hebben zowel Studio Dependance als Proost hun eigen invulling van de Speciaalbieravond XXL. Waar je in de Dependance ‘de brouwerij van de maand’ treft, staat Proost in het teken van een bepaald land. “Spanje of Italië bijvoorbeeld.”

Populair op Untappd
De doorgewinterde kenners en verzamelaars voegen iedere nieuwe ontdekking toe aan de app Untappd. Waardoor de Dependance al meermaals de mondiale place to beer was. En dat maakt de kroeg terecht trots.

Speciaalbier is voor iedereen
Met honderden fijnproevers is de maandagavond alles behalve saai te noemen bij Proost en de Dependance. Het publiek is uiteenlopend, van studenten tot oudere gasten. Het zal alles te maken hebben met de populariteit van speciaalbieren. Dat in combinatie met de aantrekkelijke prijs: voor 12,50 ben je verzekerd van een vier-bieren-kaart.

Wanneer?
De eerstkomende Speciaalbieravond XXL is aanstaande maandag 7 november van 19.00 uur tot 02.00 uur bij Studio Dependance en Proost. De brouwerij van de maand november is Magic Rock Brewing uit Huddersfield, Engeland. In Proost kun je maandag kiezen uit een wijde selectie Spaanse bieren.

Pin It on Pinterest

Share This