Het stadswapen in 3D zien? Nog even geduld.
Bouke Tuit

1 april 2016

We kennen allemaal het wapen van Breda (toch?), maar hoe ziet het wapen van Breda er eigenlijk in 3D uit? Binnenkort wordt die vraag beantwoord, want dan is het immense granieten exemplaar te bezichtigen in het stadhuis op de Grote Markt. Een must see voor de ras-chauvinist.

Zestien jaar beeldhouwen
Het is op z’n minst opmerkelijk te noemen: iemand die besluit om het stadswapen van Breda in 3D na te bouwen. En niet zomaar in 3D, maar dan ook meteen uitgehouwen uit een groot granieten blok. Bredanaar Douwe van der Woude (84) deed er uiteindelijk zestien jaar over om het duizenden kilo’s wegende gevaarte af te ronden. “Het gewicht? Het is zeker niet te tillen”, verzekert de beeldhouwer.

Een grote, zware puzzel
Douwes wens is dat het stadswapen een mooi plekje krijgt in het stadhuis of het stadskantoor. Aan die wens lijkt nu gehoor te worden gegeven, aangezien zijn bouwwerk op beide plaatsen te zien zal zijn. Hoe het zware beeldhouwwerk – dat nu nog in Douwes woonkamer staat – naar zijn nieuwe plek wordt verhuisd? De beeldhouwer heeft het stadswapen in demonteerbare delen gemaakt die ieder genummerd zijn. Zo kan het wapen van Breda als een puzzel weer worden opgebouwd.

Pin It on Pinterest

Share This