Eerder dit jaar maakten we kennis met de muurschilderingen van de Blind Walls Gallery. Een vrolijk initiatief dat grijze, grauwe stadsmuren omtovert tot ware kunstwerken. Regelmatig worden daar zelfs wereldvermaarde kunstenaars voor aangetrokken. Voorwaarde is wel dat de kunstwerken passen bij de locatie. En een bijpassend verhaal vertellen.

Inmiddels is Blind Walls Gallery bezig met de laatste kunstwerken van dit jaar. Maar als het aan ons ligt, komen ze volgend jaar zeker weer terug. Het werk is nog niet gedaan, zeg maar. Zo heeft Breda in en om het centrum genoeg saaie of zelfs lelijke plekjes. Ja, zelfs een prachtige stad als Breda.

Om de mensen van Blind Walls Gallery alvast op weg te helpen, hebben we vijf mogelijke locaties uitgezocht waar een mural niet zou misstaan.

1. Viaduct zuidelijke rondweg
Een grote grauwe tunnelbak, zo laat de onderdoorgang van dit viaduct zich het beste omschrijven. De meterslange grijze muur leent zich prima voor een enorm kunstwerk.

2. Transformatorhuisje bij de Willem Alexanderbrug
Dichtbij het centrum hebben we er met de Willem Alexanderbrug een prachtig stukje infra bij gekregen. Even verderop is het uitzicht op het water en de kerk al even zo mooi. Maar dan dat transformatorhuisje dat daar staat. Nu staan transformatorhuisjes sowieso al niet bekend om hun architectonische schoonheid. Dit exemplaar geeft gewoon een vervallen beeld. Tijd voor actie!

3. Deze muur in de Rozemarijnstraat
Best een leuk steegje, de Rozemarijnstraat. Een verbindingsweggetje tussen de karakteristieke Haagdijk en de Markendaalseweg. En toch geeft het steegje door zijn viezigheid een vervallen beeld. De Rozemarijnstraat verdient beter. Blind Walls Gallery, letten jullie op?

4. De voorgevel van de Baronesgarage
Ja, we weten het. Er bestaan plannen om de Baronesgarage een groen uiterlijk te geven door er klimopplanten tegen te laten groeien. Hoog tijd. Want dit is geen visitekaartje voor die duizenden mensen die ieder weekend hier naar binnen rijden. Het gebouw is al niet bepaald Bredaas mooiste, maar de gevel schreeuwt om verbetering. Zo lang er geen planten tegenaan groeien, zien wij er graag een echt Bredaas kunstwerk verrijzen.

barones-garage

5. Deze geluidswal in de Drie Hoefijzers
Geluidswallen zijn een noodzakelijk kwaad. Niet iedereen houdt van het geluid van een voorbijrazende goederentrein of een drukke snelweg. Maar echt mooi zijn ze vaak niet, die geluidswallen. Het materiaalgebruik scheelt vaak al iets, zoals de keien van deze wal hem een beter aanzicht geven. Maar zodra de eerste graffititags zijn gezet, zien wij liever een professional aan het werk. Maak van deze geluidswal een herkenbare binnenkomer voor treinreizigers. Het station doet de rest.

Previous post

De Tour de France door Breda?

Next post

Fotoblog: 10x de prachtige Bredase herfst

The Author

Bouke Tuit

Bouke Tuit

Bouke's roots liggen in de Achterhoek. Het land van høken, Normaal en de Zwarte Cross. Maar als import-Bredanaar houdt hij van de stad alsof hij er geboren is. Al dertien jaar lang ontdekt hij iedere straat, steeg, buurt en menig kroeg. Bouke is bedenker en oprichter van stadsblog InBreda.